"Essentiële Tandverzorgingstips voor een Stralende Witte Glimlach."

"Essentiële Tandverzorgingstips voor een Stralende Witte Glimlach."

"5 Tandenverzorgings tips voor een stralende witte glimlach."

5 Tandenverzorgings tips voor een stralende glimlach.

Een stralend witte glimlach is niet alleen afhankelijk van whitening producten, maar ook van een goede mondhygiëne. Door regelmatig te poetsen, flossen en mondwater te gebruiken, kun je je tanden gezond en stralend houden. In deze blog delen we 5 essentiële tandensverzorgings tips die je kunt volgen om je stralende witte glimlach te behouden:

 1. Dagelijkse poetsroutine:

Het is belangrijk dat je twee keer per dag je tandenpoets met een fluoride-tandpasta. De reden waarom fluoride aan tandpasta's wordt toegevoegd, ligt gelegen in het feit dat fluoride het glazuur weerbaarder maat tegen zuuraanvallen. Het beschermt de tanden tegen tandbederf, en draag ook bij aan een gezonde mond en tandvlees. Door tweemaal daags te poetsen komt het glazuur van de tanden in aanraking met fluoride waardoor de tanden beter beschermd raken en het glazuur harder wordt. 

Het correct poetsen van je tanden is een belangrijke stap in een goede mondhygiëne. De stappen om de juiste poetstechniek toe te passen, zijn: 

 • Kies de juiste tandenborstel: Gebruik een zachte tandenborstel met zachte borstelharen en een kleine kop die zijn vriendelijker voor je tandvlees en tandglazuur.
 • Breng tandpasta aan: Knijp een kleine hoeveelheid tandpasta met fluoride in op je borstel. Dit helpt bij het versterken van je tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. 
 • Houd de tandenborstel in de juiste hoek: Kantel de borstel lichtjes tegen je tandvlees. Plaats de borstelharen op de grens van je tandvlees en je tanden.
 • Maak kleine cirkelvormige bewegingen: Maak kleine, zachte cirkelvormige bewegingen met de borstelharen. Poets één of twee tanden tegelijkertijd. Zorg ervoor dat je alle tandoppervlakken, inclusief de binnenkant, buitenkant en kauwvlakken, bedekt. Zorg er ook voor dat je alle tanden en kiezen bereikt, inclusief de achterste kiezen.
 • Let op de druk: Oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen, want dit kan je tandvlees beschadigen. Laat de borstelharen het werk doen en gebruik een lichte aanraking.
 • Poets gedurende twee minuten: Poets je tanden gedurende minimaal twee minuten, twee keer per dag.
 • Reinig je tong: Vergeet niet om je tong te reinigen. Gebruik de borstel of een tongschraper om zachtjes over je tong te schrappen en bacteriën te verwijderen die slechte adem kunnen veroorzaken. 
 • Spoel je mond: Spoel je mond grondig met water om de losgekomen tandplak en tandpasta weg te spoelen.                                                           
 • Gebruik mondwater (optioneel): Als aanvulling op het poetsen kan het gebruik van een mondwater met fluoride helpen bij het bereiken van moeilijk bereikbare plekken en het verfrissen van je adem. Volg graag de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.                            
 • Vervang je tandenborstel regelmatig: Vervang je tandenborstel elke drie tot vier maanden of zodra de borstelharen versleten zijn. Een versleten tandenborstel reinigt niet effectief.                                            
 1. Flosroutine:

Flossen is een belangrijke stap van een goede mondhygiëne omdat het helpt bij tandplakverwijdering, voorkomen van tandvleesaandoeningen, voorkomen van tandbederf, frisse adem en verwijderen van voedselresten die zich tussen de tanden bevinden. 

Hier heb je enkele stappen voor het correct flossen, inclusief het gebruik van de juiste flossdraad of flossers: 

Stap 1: Kies de juiste flossdraad of flossers: Er zijn verschillende soorten flossdraad en flossers beschikbaar, zoals gewone flossdraad, floss met een waslaagje, flossers met handgrepen, flosstokers, etc. Kies degene die het beste bij je past en die je comfortabel vindt om te gebruiken.

Stap 2: Neem voldoende flossdraad: Knip een stuk flossdraad af van ongeveer 45 centimeter lang. Dit zou genoeg moeten zijn om tussen al je tanden te flossen zonder het draad te hoeven vervangen.

Stap 3: Wikkel de flossdraad: Wikkel de uiteinden van de flossdraad stevig om je middelvingers, zodat je duim en wijsvinger vrij zijn om de floss te geleiden. Laat ongeveer 2,5 tot 5 centimeter floss tussen je vingers over.

Stap 4: Geleid de floss tussen je tanden: Breng de floss voorzichtig tussen je tanden. Gebruik een zagende beweging en voorkom dat je de floss met een abrupte kracht in het tandvlees duwt om irritatie te voorkomen.

Stap 5: Vorm een "C"-vorm: Vorm de floss tot een "C"-vorm rond de zijkant van een tand. Schuif de floss zachtjes op en neer tegen de tand en onder de tandvleesrand. Doe dit met beleid om te voorkomen dat je het tandvlees beschadigt.

Stap 6: Flos alle tanden: Ga door met het geleidelijk bewegen van de floss naar elke tand en tussenruimte. Gebruik een schoon stukje flossdraad voor elke tand, zodat je geen bacteriën van de ene naar de andere tand overdraagt.

Stap 7: Vergeet de achterste kiezen niet: Vergeet niet om ook de achterste kiezen te flossen, aangezien deze vaak worden overgeslagen. Gebruik hiervoor mogelijk een andere techniek, zoals het wikkelen van de floss rond je wijsvingers.

Stap 8: Spoel je mond: Spoel je mond grondig met water of een mondspoelmiddel om eventuele losgekomen plaque of voedseldeeltjes weg te spoelen.

Stap 9: Herhaal dagelijks: Flos dagelijks, bij voorkeur voor het slapengaan, om tandplak te verwijderen en je tanden en tandvlees gezond te houden.                 

 

Het flossen is een aanvulling op het tandenpoetsen, en niet een vervanging ervan. Het gebruik van flosdraad, tandzijde of interdentale borsteltjes kan effectief zijn bij het reinigen van de ruimtes tussen de tanden. Het is raadzaam om een tandarts of mondhygiënist te raadplegen voor advies over de juiste flosmethode en het juiste flosmateriaal dat het beste bij jouw gebit past.

 1. Mondwatergebruik:

Het gebruik van mondwater biedt verschillende voordelen voor de mondgezondheid en kan helpen bij het handhaven van een goede mondhygiëne. Enkele voordelen van het gebruik van mondwater zijn: Het vermindert tandplak, verfrist de adem, bereikt moeilijk bereikbare plaatsen, verlicht ontsteking van het tandvlees, en is een aanvulling op dagelijkse mondhygiëne. 

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mondwater producten gelijk zijn. Sommige bevatten alcohol, wat droogheid en slijmvlies irritatie in de mond kan veroorzaken bij langdurig gebruik. Het gebruik van alcoholvrij mondwater zijn speciaal ontworpen om uitdroging van de mond te voorkomen. Enkele redenen waarom alcoholvrij mondwater gunstig kan zijn:

 • Voorkomt uitdrogingen                                                                                  
 • Minder kans op irritatie                                                                      
 • Langdurig gebruik                                                                    
 • Aangenamere smaak.            

Als je specifieke mondproblemen ervaart, zoals chronische droogheid, gevoeligheid of andere mond gerelateerde aandoeningen, raad ik je aan om contact op te nemen met een tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen advies op maat geven en aanbevelen welk type mondwater het meest geschikt is voor jouw situatie. 

 1. Voedingsmiddelen die vlekke veroorzaken:

Thee, koffie, wijn en bepaalde specerijen(curry), zoethout, voeding bevatten kunstmatige kleurstoffen die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken. Tanden worden vaak geel of verkleurd als gevolg van het eten en drinken van deze voeding en dranken die chromogene stoffen bevatten, d.w.z. stoffen die gekleurde pigmenten afzetten op het glazuur of, via het afgesleten glazuur, op het tandbeen.                                                                     

Je kunt deze verkleuringen onder andere voorkomen door deze voedingsmiddelen en dranken te beperken of te vermijden, je mond na het drinken en eten te spoelen met water en je tanden goed te poetsen om je natuurlijke witte kleur van je tanden te behouden.   

 1. Regelmatig tandartsbezoeken:

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan om een gezonde en witte glimlach te behouden. Tandheelkundige controles en professionele reinigingen zijn essentieel voor het handhaven van een goede mondgezondheid en het voorkomen van tandheelkundige problemen.

 • Door regelmatig de tandarts te bezoeken, kan tijdens een controle eventuele tekenen van tandbederf, tandvleesaandoeningen, mondkanker en andere afwijkingen geïdentificeerd worden. Vroege detectie maakt het mogelijk om problemen in een vroeg stadium aan te pakken, waardoor ernstigere en duurdere behandelingen kunnen worden voorkomen.
 • Door regelmatig professioneel te laten reinigen, kunnen tanden witter en gezonder blijven. Professionele tandheelkundige reinigingen en controles zijn van vitaal belang om tandplak, tandsteen en andere tandheelkundige problemen te voorkomen. Door regelmatig deze controles bij te wonen, kunt u uw mondgezondheid op peil houden, uw glimlach stralend houden en toekomstige complicaties voorkomen.       
 • Naast de tandheelkundige controles en reinigingen kan de tandarts ook aanvullende behandelingen en adviezen geven om een mooie glimlach te behouden.
 • Door ten minste twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, kunt u ervoor zorgen dat tandplak, tandsteen en andere ophopingen grondig worden verwijderd. Professionele reinigingen helpen uw tanden schoon en vrij van schadelijke bacteriën te houden, waardoor de kans op tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen wordt verkleind.

Het regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn van cruciaal belang voor het behoud van een gezonde mond en een stralende glimlach. Vergeet dus niet om elke zes maanden een afspraak te maken en uw mondgezondheid op de juiste manier te verzorgen. 

Het handhaven van een goede mondhygiëne, inclusief een goede poets- en flosroutine, het gebruik van mondwater en het beperken van voedingsmiddelen die vlekken op de tanden kunnen veroorzaken, zijn cruciale stappen om een stralend witte glimlach te behouden. Vergeet ook niet om regelmatig je tandarts te bezoeken voor professioneel advies en reiniging. Met de juiste zorg kun je genieten van een gezonde en stralende witte glimlach.

Ontdek de kracht van een goede mondhygiëne en straal met vertrouwen!

← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Nieuws

RSS
De Rol van Hydratatie bij Tandenbleken: Drinken voor een Stralende Glimlach!

De Rol van Hydratatie bij Tandenbleken: Drinken voor een Stralende Glimlach!

Hydratatie als Onderdeel van Je Dagelijkse Tandenbleekroutine Hydratatie is meer dan alleen het lessen van je dorst; het is een integraal onderdeel van je dagelijkse...

Lees verder
Tandenbleken en Hormonen: De Invloed van Zwangerschap op Tandverkleuring!

Tandenbleken en Hormonen: De Invloed van Zwangerschap op Tandverkleuring!

Een Stralende Glimlach Tijdens de Mooiste Fase van het Leven Zwangerschap is een tijd van vreugde en verwachting, en je verdient het om je stralend...

Lees verder