Hoe voeding je tanden wit kunnen houden en verkleuring kunnen beperken: Tips en Inzichten!

Hoe voeding je tanden wit kunnen houden en verkleuring kunnen beperken: Tips en Inzichten!

Knapperige groenten en fruit die kunnen helpen bij het behouden van witte tanden.

Tips en Inzichten voor het behouden van witte tanden en het beperken van tandverkleuring.

Voeding speelt een rol bij het behouden van witte tanden, terwijl sommige voedingsmiddelen en dranken juist tandverkleuring kunnen veroorzaken. In dit blog verkennen we de voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het behouden van witte tanden, zoals knapperige groenten en fruit, en geven we tips en inzichten over hoe je voedingsmiddelen en dranken die tandverkleuring veroorzaken kunt beperken.

Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het behouden van witte tanden:

 1. Knapperige groenten en fruit: Voedingsmiddelen zoals appels, wortelen, selderij en bloemkool hebben een natuurlijke scrubwerking en kunnen helpen om tandplak en oppervlakkige vlekken te verwijderen.
 2. Aardbeien: Aardbeien bevatten een natuurlijk blekend enzym genaamd bromelaïne, dat kan helpen bij het verwijderen van oppervlakkige tandverkleuring. Wees voorzichtig, want aardbeien bevatten ook natuurlijke zuren die het tandglazuur kunnen aantasten, dus poets je tanden altijd na het eten van aardbeien.
 3. Sinaasappelschillen: De witte binnenkant van sinaasappelschillen kan helpen om je tanden witter te maken. Wrijf voorzichtig met de binnenkant van een sinaasappelschil over je tanden en spoel daarna je mond goed.
 4. Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt bevatten calcium en fosfaat, mineralen die helpen om tandglazuur te versterken en te beschermen tegen tandbederf. Sterk glazuur voorkomt dat vlekken dieper in de tanden doordringen.
 5. Water: Water is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar het spoelt ook voedselresten weg en helpt tandverkleuring te voorkomen. Het drinken van water na het eten of drinken van potentieel verkleurende stoffen kan helpen om ze weg te spoelen.
 6. Harde fruitsoorten: Fruit zoals appels en peren kunnen ook helpen bij het reinigen van je tanden vanwege hun textuur en natuurlijke zuren. Het kauwen op deze fruitsoorten stimuleert de speekselproductie en helpt bij het wegspoelen van voedselresten en bacteriën.
 7. Selderij: Selderij is een knapperige groente met een hoog watergehalte. Het kauwen op selderij stimuleert de productie van speeksel en kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en voedselresten die tandverkleuring kunnen veroorzaken.
 8. Broccoli: Broccoli is niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar de textuur van de groente kan ook helpen bij het verwijderen van vlekken en tandplak. Het kauwen op broccoli kan helpen bij het reinigen van je tanden en het behoud van een witte glimlach.
 9. Ananas: Ananas bevat een enzym genaamd bromelaïne, dat bekend staat om zijn natuurlijke reinigende eigenschappen. Het kan helpen bij het verwijderen van oppervlakkige vlekken op je tanden.

Voedingsmiddelen en dranken die tandverkleuring kunnen veroorzaken:

 1. Koffie en zwarte thee: Zowel koffie als zwarte thee bevatten tannines, pigmenten die aan je tandglazuur kunnen hechten en verkleuring kunnen veroorzaken. Bepaalde theeën, zoals zwarte thee en groene thee, hebben een hoger gehalte aan tannines dan andere soorten. Beperk de consumptie ervan en poets je tanden na consumptie, of spoel je mond met water om de tannines weg te spoelen.
 2. Rode wijn: Rode wijn bevat zure pigmenten, genaamd chromogenen, die je tanden kunnen aantasten en vlekken kunnen veroorzaken. Bovendien hebben rode wijnen vaak een hoog zuurgehalte, wat het tandglazuur verzwakt en gevoeliger maakt voor verkleuring. Drink rode wijn met mate en spoel je mond met water na consumptie. Poets je tanden niet meteen na het drinken van rode wijn, omdat het zuur in de wijn je tandglazuur tijdelijk kan verzwakken.
 3. Bessen: Donkere bessen zoals bosbessen, bramen en granaatappels bevatten sterke kleurstoffen die aan je tanden kunnen hechten en vlekken kunnen veroorzaken.
 4. Koolzuurhoudende dranken: Koolzuurhoudende dranken bevatten zuren die het tandglazuur kunnen aantasten en de tanden gevoeliger kunnen maken voor verkleuring.
 5. Donkere frisdranken: Cola, energiedrankjes en andere donkere frisdranken bevatten kleurstoffen en hoge hoeveelheden suiker, die tandverkleuring kunnen veroorzaken. Beperk je inname van deze dranken en spoel je mond met water na consumptie.

Tips en inzichten om tandverkleuring te beperken:

 1. Poets regelmatig je tanden: Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoride tandpasta om vlekken te voorkomen en tandplak te verwijderen.
 2. Drink met een rietje: Als je koffie, thee, frisdrank of andere verkleurende dranken drinkt, gebruik dan een rietje om het contact met je tanden te verminderen.
 3. Spoel je mond met water na consumptie: Spoel je mond met water na het eten of drinken van verkleurende voedingsmiddelen of dranken om resten weg te spoelen en de kans op vlekken te verminderen.
 4. Beperk consumptie en bezoek de tandarts: Beperk de consumptie van verkleurende voedingsmiddelen en dranken en zorg ervoor dat je regelmatig naar de tandarts gaat voor professionele reinigingen en controles. De tandarts kan je ook advies geven over specifieke tandverzorgingsproducten die kunnen helpen bij het verminderen van tandverkleuring.
 5. Gebruik whitening tandpasta: Overweeg het gebruik van tandpasta met whitening eigenschappen, maar wees voorzichtig, omdat sommige whitening tandpasta's het glazuur kunnen beschadigen bij overmatig gebruik.
 6. Eet voedingsmiddelen zoals knapperige groenten en fruit: Deze voedingsmiddelen helpen niet alleen bij het verwijderen van vlekken, maar stimuleren ook de speekselproductie, wat helpt bij het neutraliseren van zuren en het behoud van een gezonde mond.
 7. Onderhoud goede mondhygiëne: Regelmatig flossen en een bezoek aan de tandarts voor professionele reinigingen zijn essentieel om tandverkleuring te voorkomen.

Een goede mondhygiëne en het maken van bewuste keuzes in voeding en dranken kunnen bijdragen aan het behouden van witte tanden en het beperken van tandverkleuring. Het eten van knapperige groenten en fruit en het vermijden van voedingsmiddelen zoals koffie, thee en rode wijn kan helpen om je glimlach stralend te houden. Raadpleeg een tandarts voor professioneel advies over tandenbleekmiddelen en behandelingen als je serieuze verkleuring hebt of wittere tanden wenst.

Eet gezond en behoud je stralende witte glimlach met knapperige groenten en fruit!

← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Nieuws

RSS
Het Belang van Regelmatige Tandartsbezoeken

Het Belang van Regelmatige Tandartsbezoeken

Een stralende, witte glimlach is een symbool van gezondheid en zelfvertrouwen. Voor degenen die investeren in tandenbleken, is het belangrijk om te beseffen dat regelmatige...

Lees verder
De Impact van Roken en Alcohol op de Kleur van Tanden

De Impact van Roken en Alcohol op de Kleur van Tanden

Een stralende glimlach is iets waar velen naar streven, maar roken en alcoholgebruik kunnen de kleur van tanden aanzienlijk beïnvloeden. Hier wordt besproken hoe deze...

Lees verder